Ο Οδυσσέας δεν είναι μόνος

Για ακόμα μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι  με το αδυσώπητο και αποτρόπαιο πρόσωπο του κρατικού μηχανισμού. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο βρίσκεται το εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» στη Θεσσαλονίκη.

Το σχολείο λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως ένας χώρος που όχι μόνο διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε μετανάστες και παλιννοστούντες, αλλά είναι ένα ζωντανό παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης, ένας χώρος έκφρασης και δημιουργικότητας και φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού και αντιφασιστικού κινήματος.

Ο κρατικός μηχανισμός αντί να ασχοληθεί με τα κενά που προκαλεί στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία από την έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία, το κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων, τις διώξεις εκπαιδευτικών, την εξόφθαλμα προκλητική επιστράτευσή τους επειδή τόλμησαν απεργώντας να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και τις νέες εργασιακές συνθήκες, οι οποίες είναι ήδη παρούσες στα σχολεία (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, ΕΣΠΑ, μπλοκάκια), στρέφεται εναντίον κάθε προσπάθειας αυτομόρφωσης, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τον διπλανό, σε κάθε μορφή δημιουργικής έκφρασης. Είναι ενάντια σε καθετί που διαφοροποιείται από την κυρίαρχη κουλτούρα , μια κουλτούρα στερημένη από γνώση και κριτική σκέψη, από συναίσθημα και αγωνιστική κοινωνική δράση.

Ως εκπαιδευτικοί της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας θεωρούμε απαράδεκτη τη δίωξη κατά του σχολείου μεταναστών/τριών, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή μας στους εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους/ες του ΟΔΥΣΣΕΑ και απαιτούμε να σταματήσει άμεσα κάθε νομική και δικαστική διαδικασία εις βάρος του σχολείου και του προέδρου του, όπως επίσης και τη διαγραφή του χρέους.

(Ε.Ε.Ε.Δ/Ξ.Γ.) 

ΈΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ/ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

1450956_670730356294779_1767465934_n

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s