ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ “ΔΙΑΠΟΛΙΣ”

Η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει με ανακοίνωσή της ότι κάθε παιδί που κατοικεί στην ελληνική επικράτεια, πρέπει να έχει τις ίδιες δυνατότητες συμμετοχής στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Έφη Γεωργοπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου, Γιώργος Πάντζας και Θεανώ Φωτίου, κατέθεσαν σχετική ερώτηση.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

Οι μνημονιακές περικοπές στην παιδεία στερούν από τους δίγλωσσους μαθητές, μετανάστες και παλιννοστούντες κάθε βοήθεια προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μετά την υπολειτουργία του θεσμού των τάξεων υποδοχής που εδώ και αρκετά χρόνια έχει ατονήσει, από φέτος καταργείται και το πρόγραμμα «Διάπολις: Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών».

Το πρόγραμμα που πραγματοποιούνταν εδώ και δώδεκα χρόνια από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια παρακολουθούσαν περίπου 4.500 δίγλωσσοι μαθητές, μετανάστες και παλιννοστούντες, πρώτης και δεύτερης γενιάς, οι οποίοι μιλούν 38 διαφορετικές γλώσσες. Υλοποιούνταν σε 220 σχολικές μονάδες που βρίσκονταν σε περιοχές με έντονη πολυπολιτισμικότητα και για τις ανάγκες του απασχολούνταν 177 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που αμείβονταν ως ωρομίσθιοι, με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Παιδείας εντελώς αναιτιολόγητα αποφάσισε ότι το πρόγραμμα Διάπολις δεν θα υλοποιηθεί σε κανένα σχολείο και τα σχετικά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν μερικά από τα χιλιάδες κενά στην εκπαίδευση. ΟΙ δίγλωσσοι μαθητές εγκαταλείπονται εντελώς αβοήθητοι και ταυτόχρονα, 177 εκπαιδευτικοί ρίχνονται στον καιάδα της ανεργίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την απερίφραστη θέση του για την ενίσχυση όλων των δομών της πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης ώστε κάθε παιδί που κατοικεί στην ελληνική επικράτεια να έχει τις ίδιες δυνατότητες συμμετοχής στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

– See more at: http://left.gr/news/syriza-yp-paideias-afinei-toys-diglossoys-mathites-metanastes-kai-palinnostoyntes-entelos#sthash.NqwZs3gZ.dpuf

Advertisements
This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s